Kdy odplenkovat děti?

Milí Bobiňáci, 

nedávno se nám u jedné kampaně pod fotkou mé dvouleté dcerky Olivky, členky Bobiního týmu, strhla bouře komentářů a reakcí, že takto velká holka (údajně téměř školačka) by už plenky nosit rozhodně neměla. Podotýkám, že fotku jsem cvakla letos v červnu na dovolené v Chorvatsku, kdy byly Oli 2 roky a měsíc.

Tímto však vyvstává otázka: “Kdy přesně je dítko připraveno k odplenkování? A mají to všechny děti stejně?”

Většina pediatrů se shoduje na tom, že děti jsou z fyziologického hlediska schopny kontroly vlastních svěračů mezi 18 a 24 měsícem, avšak každé dítě má svou individualitu a osobnost, což musíme v procesu změny zohledňovat. Taky musíme pozorovat a vyhodnocovat spoustu dalších signálů, které naše dítko vysílá.

Naše Oli vysílá naprosto ukázkově, a to především doma či v bezpečí zahrady. Na dovolené, kde je tolik nových podnětů a nemá proto tolik prostoru na koncentraci, jsme jí se zcela čistým svědomím dopřáli comfort plenky. Proč ne? Ochránili jsme tak její intimitu a také sebevědomí. Co kdyby se třeba zabrala do hry a stala se jí nepříjemná nehoda? Ups… ;) 

Prostě bych tímto ráda zalobovala za všechny maminky, které si všímají signálů vlastních děti, dávají jim prostor a čas a nijak sebe ani své prcky nestresují. Do školy již jistě půjdou bez plenek… 😊

A jak to má s odplenkováním vaše drobotina?

Užívejte krásných dnů přesně dle vašich představ!

Vaše Terka